Těstoviny jinak recept.
Recept: Těstoviny s avokádovým pestem
Ingredience:
- 250 g těstovin (např. spaghetti nebo penne)
- 1 zralé avokádo
- 1 stroužek česneku
- Šťáva z 1/2 citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- Hrst čerstvé bazalky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 50 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
- 50 g opražených piniových oříšků nebo vlašských ořechů (nepovinné)
- Čerstvá rukola nebo baby špenát pro podávání (nepovinné)
Postup:
1. Uvařte těstoviny al dente podle návodu na balení. Nezapomeňte vodu osolit.
2. Mezitím si připravte avokádové pesto. Do mixéru dejte dužinu z avokáda, oloupaný stroužek česneku, šťávu z citronu, olivový olej, čerstvou bazalku, sůl a pepř. Vše rozmixujte na hladkou pastu. Pokud je pesto příliš husté, můžete přidat trochu vody z těstovin, aby mělo lepší konzistenci.
3. Přidejte nastrouhaný parmazán (nechte si trochu na posypání) a oříšky, pokud je používáte. Mixujte, dokud se vše nespojí. Ochutnejte a případně dochuťte.
4. Sceděné těstoviny vraťte do hrnce a smíchejte s avokádovým pestem. Pokud je směs příliš suchá, přidejte trochu vody z vaření těstovin.
5. Těstoviny podávejte okamžitě, ozdobené zbývajícím parmazánem, čerstvou bazalkou, rukolou nebo špenátem.
Tipy:
- Avokádové pesto je nejlepší ihned po přípravě, protože avokádo rychle tmavne.
- Experimentujte s přísadami pesto – můžete přidat sušená rajčata, olivy nebo kapary pro další chuťový rozměr.
- Pro veganskou verzi vynechejte parmazán nebo použijte veganskou alternativu.
- Tento recept je skvělý způsob, jak využít přezrálé avokádo.