Těstoviny á la carbonara recept


Těstoviny á la carbonara recept.

Ingredience pro těstoviny á la carbonara:
- 400 g špaget
- 150 g pancetty nebo guanciale (lícového sádla)
- 100 g strouhaného Pecorino Romano sýra nebo Parmezánu
- 4 velké žloutky
- Čerstvě mletý černý pepř
- Sůl na vaření těstovin

Recept na těstoviny á la carbonara:
1. V hrnci přiveďte k varu velké množství osolené vody a vařte špagety dle návodu na obalu al dente.
2. Mezitím na středním ohni rozehřejte velkou pánev a přidejte nakrájenou pancettu nebo guanciale. Smažte dozlatova a křupava. Ujistěte se, že je maso křupavé, ale ne spálené.
3. Ve velké míse promíchejte žloutky a strouhaný sýr. Přidejte čerstvě mletý černý pepř podle chuti.
4. Jakmile jsou těstoviny uvařené, zachyťte asi půl hrnku vody z vaření a odstavte těstoviny stranou. Neoplachujte je.
5. Přidejte horké těstoviny přímo do pánve s pancettou a dobře promíchejte, aby se těstoviny obalily v tucích.
6. Odstavte pánev z ohně a rychle za stálého míchání přilévejte směs žloutků a sýra do těstovin. Pokud je směs příliš tuhá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, abyste dosáhli krémové konzistence.
7. Podávejte ihned s dalším strouhaným sýrem a čerstvě mletým černým pepřem navrch.

Tipy pro dokonalé těstoviny á la carbonara:
- Guanciale je tradiční ingrediencí, ale pokud není k dispozici, pancetta slouží jako dobrý náhradník.
- Vodu z vaření těstovin nevyhazujte. Je skvělá pro dosažení požadované krémové konzistence omáčky.
- Nepoužívejte smetanu. Tradiční carbonara se nevytváří se smetanou, krémovost se dosahuje směsí sýra a žloutků.
- Nepřehřívejte těstoviny po přidání žloutkové směsi, aby se vyhnuli vajíčka nezrážela a nevznikla vám omeleta.
- Použijte dostatek pepře, který dodává charakteristickou chuť.