Těstové smaženky churros recept


Těstové smaženky churros recept.

Těstové smaženky churros jsou oblíbeným španělským dezertem, který si můžete udělat i doma. Tyto sladké pochoutky jsou křupavé zvenku a měkké uvnitř, obvykle se podávají posypané cukrem nebo polité čokoládovou polevou. Níže naleznete základní recept, tipy pro dokonalé churros a návrhy na servírování.

- Ingredience:
- 250 ml vody
- 50 g másla
- Špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 150 g hladké mouky
- 2 středně velká vejce
- Rostlinný olej na smažení
- Cukr a mletá skořice na posypání

- Recept:
1. V malém hrnci přiveďte k varu vodu s máslem, solí a cukrem.
2. Jakmile směs začne vařit, odstavte hrnec z ohně a najednou přisypte mouku. Intenzivně míchejte, dokud se těsto nespojí v hladkou hmotu, která se odlepí od stěn hrnce.
3. Nechte těsto chvilku vychladnout, poté postupně vmíchejte vejce. Důkladně promíchejte, dokud nebude těsto hladké a lesklé.
4. Těsto přeneste do cukrářského sáčku s hvězdičkovou špičkou.
5. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte dostatečné množství rostlinného oleje. Olej je dostatečně rozpálený, pokud se okolo vloženého kousku těsta tvoří bublinky.
6. Vytlačujte těsto přímo do oleje a řežte na požadovanou délku. Smažte dozlatova z obou stran.
7. Hotové churros vyndejte a nechte okapat na papírových ubrouscích.
8. Ještě teplé churros obalte v cukru smíchaném se skořicí nebo podávejte s čokoládovou polevou.

- Tipy:
- Při míchání těsta s vejci se může zdát, že se těsto nespojí, ale pokračujte v míchání a nakonec se spojí do hladké konzistence.
- Pro křupavější churros nechte těsto před smažením chvíli odpočinout.
- Použijte dostatečně hlubokou pánev a nezaplněte ji těstem příliš, aby se churros mohly volně otáčet a rovnoměrně se smažit.

- Servírování:
Churros jsou nejlepší čerstvé a teplé. Podávejte je posypané směsí cukru a skořice nebo s čokoládovou, karamelovou polevou či s vanilkovou zmrzlinou pro ještě větší požitek.

Pamatujte, že klíčem k úspěchu je trpělivost při míchání těsta a pečlivé sledování teploty oleje při smažení. Užijte si přípravu a pochutnání na těchto tradičních španělských sladkostech.