Těsto na štrůdl recept


Těsto na štrůdl recept
Ingredience na těsto na štrůdl zahrnují hladkou mouku, vodu, olej, sůl a trochu octa. Začneme tím, že do mísy prosijeme přibližně 250 gramů hladké mouky. Přidáme špetku soli, lžičku oleje a několik kapek octa. Postupně přiléváme asi 120 ml vlažné vody a zpracováváme těsto. Je důležité těsto dobře hnětat, dokud není hladké a pružné. Poté těsto zakryjeme a necháme asi 30 minut odpočívat, aby bylo dobře zpracovatelné.

Před samotným zpracováním těsto ještě jednou dobře propracujeme na pomoučené pracovní ploše, až je tenké a průhledné. Poté můžeme na těsto rozložit náplň podle vlastního výběru, jako například jablka smíchaná s cukrem a skořicí, tvaroh nebo mák.

Při balení štrůdlu je důležité těsto pečlivě zabalit kolem náplně a konce dobře uzavřít, aby náplň při pečení nevytékala. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia přibližně 30 až 40 minut, dokud štrůdl není zlatavý.

Tip na dokonalý štrůdl: Před pečením štrůdl potřete rozšlehaným vejcem, díky čemuž bude mít krásně lesklý a křupavý povrch. Po upečení nechte štrůdl chvíli odpočinout, než ho nakrájíte. To pomáhá, aby se štrůdl nerozpadal a byl krásně šťavnatý.