Těsto bábovkové hrníčkové recept.
Ingredience pro hrníčkovou bábovku:
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
1 hrnek oleje
2 hrnky polohrubé mouky
3 vejce
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
kakao pro tmavou variantu
Recept:
Začneme tím, že si připravíme formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou. Ve větší míse si smícháme suché ingredience, tedy mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. V jiné misce si vyšleháme vejce s cukrem do pěny, postupně přiléváme olej a mléko a dále šleháme.
Směs suchých ingrediencí poté vmícháme do tekuté směsi. Pokud chceme mít bábovku mramorovou, část těsta si odlijeme a vmícháme do něj kakao. Bílou a tmavou směs střídavě vkládáme do formy. Nakonec můžeme těsto ve formě lehce promíchat vidličkou, abychom vytvořili mramorový efekt.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsius po dobu asi 45 minut. Upečenost bábovky ověříme špejlí, kterou zapíchneme do středu bábovky a pokud je čistá, bábovka je hotová. Necháme chvíli vychladnout ve formě, poté vyklopíme a posypeme cukrem moučka nebo polité čokoládovou polevou.
Tipy:
Pokud máte rádi ořechy, můžete do těsta přidat hrst nasekaných vlašských ořechů nebo lískových ořechů.
Pro extra vláčnost bábovky můžete do těsta vmíchat lžíci zakysané smetany.
K dosažení intenzivnějšího kakaového efektu můžete místo klasického kakaa použít holandské kakao.