Telecí mleté biftečky se smetanou recept


Telecí mleté biftečky se smetanou recept.

**Ingredience:**
- 500 g telecí mleté maso
- 1 středně velká cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 ml smetany na vaření
- 1 vejce
- 50 g strouhanky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Olej nebo máslo na smažení
- Hrst čerstvé petrželky

**Recept:**
1. V míse důkladně promíchejte mleté telecí maso, nadrobno nasekanou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, strouhanku, sůl a černý pepř. Vše dobře promíchejte, dokud nezískáte jednolitou směs.
2. Z připravené směsi vytvarujte biftečky dle požadované velikosti. Ideálně, aby měly tvar placiček, které se pak lépe a rovnoměrněji usmaží.
3. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo. Biftečky na ní opékejte z každé strany dozlatova, přibližně 5 minut z každé strany, v závislosti na tloušťce biftečků.
4. Po opečení biftečky vyjměte a odložte stranou. Na pánvi zůstane šťáva z mas, do které přilijte smetanu na vaření. Omáčku provařte, případně dochuťte solí a pepřem. Pokud je omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit trochou rozpuštěné strouhanky nebo hladké mouky.
5. Hotové biftečky podávejte zalité smetanovou omáčkou a posypané čerstvou petrželkou.

**Tipy:**
- Pro výraznější chuť můžete do směsi přidat trochu dijonské hořčice nebo nakrájené sušené rajčata.
- K biftečkům skvěle pasuje lehký salát nebo vařené, popřípadě pečené brambory.
- Pokud chcete smetanovou omáčku více aromatickou, přidejte do ní při vaření pár lístků čerstvého tymiánu nebo rozmarýnu.