Telecí maso s kmínem recept


Telecí maso s kmínem recept.

Telecí maso s kmínem je klasické a chutné jídlo, které potěší všechny milovníky masových pokrmů. Zde je podrobný recept na přípravu tohoto lahodného jídla.

- Ingredience
- 500 g telecího masa (nejlépe z plece nebo stehna)
- 2 lžíce kmínu
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- 1 cibule
- 250 ml vývaru (masového nebo zeleninového)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 bobkový list

- Recept
1. Telecí maso opláchněte pod studenou vodou a osušte papírovými ručníky. Maso nakrájejte na kostky o velikosti sousta.
2. Česnek oloupejte a jemně nasekejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na jemné kousky.
3. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte, dokud nezměkne a nezačne se zlato hnědě barvit.
4. Přidejte maso do pánve a zvyšte teplotu. Opečte maso ze všech stran, dokud nezíská zlatavou barvu. Během restování přidejte kmín, česnek, sůl a pepř.
5. Jakmile je maso opečené, přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Vařte asi minutu, pak přilijte vývar a přidejte bobkový list.
6. Snížte teplotu, zakryjte pokrm a nechte pomalu dusit asi 1 hodinu, dokud maso nezměkne. Občas promíchejte a případně přilijte trochu vody nebo vývaru, pokud by tekutina příliš ubývala.
7. Hotové jídlo ochutnejte a případně dosolte nebo opepřete dle chuti. Podávejte s vaší oblíbenou přílohou, například s vařenými bramborami nebo houskovým knedlíkem.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť nechte maso před vařením marinovat s kmínem, solí, pepřem a rozdrceným česnekem v lednici alespoň 2 hodiny nebo přes noc.
- K dochucení můžete přidat i trochu čerstvého tymiánu nebo majoránky.
- Pokud máte rádi hustější omáčky, můžete na konci vaření přidat trochu rozpuštěné mouky rozšlehané ve vodě.
- Jako přílohu zkuste také čerstvý salát nebo pečenou zeleninu pro lehčí variantu.

Příprava tohoto tradičního českého jídla není složitá a výsledek stojí za to. Doufám, že vám recept přinese mnoho chutných zážitků.