Telecí kýta pečená recept


Telecí kýta pečená recept.

Ingredience:
- 1 kg telecí kýta
- 2 lžíce olivového oleje
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 malý celer
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml vývaru (zeleninového nebo hovězího)
- 1 lžička sušeného tymiánu nebo několik čerstvých větviček
- 2 bobkové listy

Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C. Telecí kýtu omyjte, osušte a osolte a opepřete ze všech stran.
2. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a telecí kýtu z každé strany krátce opečte, dokud se nevytvoří zlatohnědá kůrčička. Poté kýtu vyjměte a dejte stranou.
3. Do téže pánve přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, petržel a celer nakrájené na menší kousky. Restujte, dokud zelenina nezměkne.
4. Přidejte nadrcené stroužky česneku a rajčatový protlak. Restujte další 2 minuty.
5. Zeleninu přemístěte do pekáčku, na ni položte opečenou telecí kýtu. Přidejte bobkové listy a tymián. Vše zalijte vývarem.
6. Pečte v předehřáté troubě přibližně 1,5 až 2 hodiny. Během pečení kýtu občas polévejte výpekem.
7. Hotovou kýtu vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočinout před krájením.

Tipy:
- Před pečením můžete maso marinovat přes noc v olivovém oleji s česnekem, solí, pepřem a bylinkami pro intenzivnější chuť.
- Pečenou telecí kýtu podávejte s pečenou zeleninou nebo bramborovou kaší.
- Výpek z pečení můžete použít jako základ pro omáčku. Stačí ho přefiltrovat a případně zahustit směsí másla a mouky.
- Maso bude šťavnatější, pokud ho po upečení necháte alespoň 10 minut odpočívat před krájením.