Telecí jazyk s omáčkou recept


Telecí jazyk s omáčkou recept.

Telecí jazyk s omáčkou je klasický a lahodný recept, který vyniká svou jemnou chutí a krémovou omáčkou. Připravit si ho můžete podle následujícího postupu.

**Ingredience:**
- 1 telecí jazyk
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- Několik kuliček celého pepře
- Sůl
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 200 ml smetany na vaření
- 1 lžička hořčice
- 1 lžíce jemně nasekané petrželové natě pro ozdobu

**Postup:**
1. Telecí jazyk dobře omyjte pod tekoucí vodou. Poté ho vložte do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby byl celý ponořený, a přiveďte k varu. Sbírejte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
2. Přidejte do hrnce oloupanou a na kousky nakrájenou mrkev, petržel, oloupanou a na čtvrtky rozkrojenou cibuli, bobkové listy, celý pepř a trochu soli. Vařte na mírném ohni asi 2,5 až 3 hodiny, dokud nebude jazyk měkký.
3. Jakmile je jazyk uvařený, vyjměte ho z vývaru a nechte chvíli vychladnout. Poté odstraňte kůži z jazyka a nakrájejte ho na tenké plátky.
4. Vývar, ve kterém se jazyk vařil, přeceďte. Budete ho potřebovat pro přípravu omáčky.
5. V menším hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku, za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud směs nezíská zlatavou barvu. Poté pomalu přilévejte přecedený vývar, stále míchejte, aby se předešlo tvorbě hrudek.
6. Do omáčky přidejte smetanu a hořčici, promíchejte a krátce provařte. Omáčku dochuťte solí a pepřem podle chuti.
7. Na talíři podávejte plátky telecího jazyka s omáčkou a posypte nasekanou petrželovou natí pro dekoraci.

**Tipy:**
- Pro ještě bohatší chuť omáčky můžete do ní přidat trochu vývaru, ve kterém se vařil jazyk.
- Pokud preferujete hustší omáčku, můžete použít menší množství vývaru nebo omáčku déle vařit, aby se zredukovala.
- Telecí jazyk je vhodné servírovat s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami, které skvěle doplní celkovou chuť pokrmu.
- Nezapomeňte, že jazyk je nutné vařit pomalu a dlouho, aby byl skutečně měkký a šťavnatý.