Tažený jablkový závin recept.
Na tažený jablkový závin budete potřebovat následující ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 50 ml oleje
- 100 ml vlažné vody
- špetka soli
- 800 g jablek
- 100 g cukru (může být i méně podle chuti a sladkosti jablek)
- 1 lžička skořice
- rozpuštěné máslo na potření těsta
- strouhanka na posypání těsta
Recept:
1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte hladkou mouku, vejce, olej, vlažnou vodu a špetku soli. Mísíme a hněteme, dokud nevznikne hladké a elastické těsto, které se nelepí na ruce. Hotové těsto poté přikryjte utěrkou a nechte odpočinout asi 30 minut.
2. Mezitím si připravte náplň. Jablka omyjte, oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte. Smíchejte jablka s cukrem a skořicí.
3. Po odpočinutí těsto rozválejte na pomoučněném vále na velmi tenký plát. Pokud máte, můžete těsto natáhnout i rukama nad utěrkou, aby bylo co nejtenčí. Důležité je, aby bylo těsto opravdu tenké a průsvitné.
4. Těsto jemně potřete rozpuštěným máslem a posypte strouhankou. To pomůže, aby se závin nezlepil a strouhanka absorbuje šťávu z jablek.
5. Na jednu stranu těsta rozprostřete připravenou náplň z jablek, přičemž si nechte na kraji asi 5 cm volného místa, aby se závin dobře zavíral.
6. Těsto s náplní opatrně zrolujte do tvaru závinu. Při zavírání konce těsta jemně stiskněte, aby se závin nerozpadal.
7. Předehřejte troubu na 180 stupňů C. Závin položte na plech vyložený pečicím papírem a potřete jej rozpuštěným máslem.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 35-45 minut, dokud závin nezíská zlatavou barvu.
Tipy:
- Pokud máte rádi vláčnější náplň, můžete do jablkové směsi přidat trochu rozinek nebo ořechů.
- Pro křupavější povrch můžete závin před pečením posypat moučkovým cukrem nebo mandlemi.
- Experimentujte s náplní - kromě jablek a skořice můžete použít třeba hrušky, meruňky či různé druhy ořechů.