Tatrankové pracny-voňavé recept


Tatrankové pracny-voňavé recept.

- Ingredience
- 1 balení tatranek (cca 150g)
- 100g másla
- 100g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového cukru
- špetka soli
- na ozdobu čokoláda a barevné cukrářské posypky

- Recept
1. Tatranky rozdrtíme na jemno, buď v robotu nebo ručně mezi dvěma pečicími papíry pomocí válečku.
2. V míse smícháme rozpuštěné máslo s moučkovým cukrem do hladka. Přidáme vejce a důkladně promícháme.
3. Do směsi postupně přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, vanilkový cukr, špetku soli a nakonec přidáme rozdrcené tatranky. Vše důkladně promícháme, aby se ingredience spojily v homogenní těsto.
4. Z těsta tvoříme malé kuličky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Snažíme se dodržet dostatečné rozestupy, protože pracny při pečení trochu nabobtnají.
5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut, nebo dozlatova.
6. Po upečení necháme pracny chvíli odpočinout na plechu a poté je přeneseme na mřížku, aby se úplně vychladly.
7. Na závěr můžeme pracny ozdobit rozpuštěnou čokoládou, na kterou navrch nasypeme barevné cukrářské posypky.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť můžete do těsta přidat trochu citronové nebo pomerančové kůry.
- Pokud máte rádi kořeněnější chuť, zkuste přidat do těsta špetku skořice nebo zázvoru.
- Pro lesklejší povrch pracnů můžete kuličky před pečením lehce potřít rozšlehaným vejcem.
- Pokud chcete, aby byly pracny měkčí a vláčnější, zkuste přidat do těsta lžíci mléka nebo jogurtu.
- Nebojte se experimentovat s ozdobami - kromě čokolády a posypek můžete použít také různé druhy oříšků, sušené ovoce nebo dokonce malé kousky bonbonů pro extra sladký zážitek.