Tatarský biftek recept


Tatarský biftek recept.

Tatarský biftek je tradiční české jídlo připravované z velmi jemně nasekaného syrového hovězího masa. Je důležité zvolit kvalitní a čerstvé hovězí, obvykle se používá svíčková.

Ingredience
- 300 g hovězí svíčkové
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 žloutek
- 1 lžička hořčice
- 2 lžíce kečupu
- worcesterská omáčka podle chuti
- sůl
- mletý černý pepř
- kapary nebo nakládané okurky pro ozdobu
- toastový chléb nebo opečené topinky

Recept
1. Hovězí maso důkladně očistěte a odstraňte jakýkoliv tuk a šlachy. Maso nasekejte co nejjemněji; ideálně použijte speciální nůž na tatarský biftek nebo maso dvakrát projděte masovým mlýnkem s jemnými otvory.
2. Nasekané maso dejte do misky. Přidejte žloutek, hořčici, kečup a promíchejte.
3. Cibuli a česnek oloupejte a jemně nakrájejte nebo nastrouhejte. Přidejte k masu.
4. Dochutíte worcesterskou omáčkou, solí a černým pepřem. Vše důkladně promíchejte.
5. Tatarský biftek nechte v chladničce alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě spojily.
6. Podávejte chlazené, formujte pomocí kroužku nebo na topinkách, ozdobte kapary nebo nakládanými okurkami.

Tipy
- Pro dosažení nejlepších výsledků použijte maso, které bylo minimálně 3 týdny zráněné.
- Jestliže máte obavy z bakterií, můžete maso před přípravou na krátko ponořit do horké vody.
- Tatarský biftek můžete ochutit také nakrájenou šalotkou, petrželkou nebo jinými bylinkami dle vaší chuti.
- Podávat můžete s klasickými topinkami, ale výborný je také s čerstvým, lehce opečeným chlebem.

Užijte si přípravu i konzumaci této klasické české pochoutky!