Tagliatelle se smetanovou omáčkou, hráškem a sušenou šunkou recept


Tagliatelle se smetanovou omáčkou, hráškem a sušenou šunkou recept.

Ingredience:
- 400 g tagliatelle
- 200 g sušené šunky, nakrájené na malé kousky
- 150 g hrášku (může být mražený)
- 200 ml smetany na vaření
- 1 malá cibule, jemně nakrájená
- 2 stroužky česneku, jemně nakrájené
- Oliva olej
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Parmezán pro posypání

Recept:
1. Na velké pánvi na středním ohni zahřejte trochu olivového oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte, dokud není cibule skleněná.
2. Přidejte česnek a sušenou šunku. Smažte asi 2 minuty, než se šunka lehce zezlátne.
3. Přidejte hrášek a smažte další 2 minuty.
4. Do pánve přilijte smetanu, osolte, opepřete a promíchejte. Nechte na mírném ohni zhoustnout.
5. Mezitím si v jiném hrnci uvařte tagliatelle podle návodu na obalu. Uvařené těstoviny sceďte a uchovávejte asi 100 ml vody z vaření.
6. Uvařené tagliatelle přidejte do pánve se smetanovou omáčkou. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin a dobře promíchejte.
7. Hotový pokrm podávejte okamžitě, posypte nastrouhaným parmezánem.

Tipy:
- Pro lehčí verzi omáčky můžete použít smetanu s nižším obsahem tuku.
- Pokud chcete, můžete přidat i trochu bílého vína do omáčky, přidejte ho po šunce a nechte alkohol odpařit, než přidáte smetanu.
- Nebojte se experimentovat s bylinkami, jako je čerstvá bazalka nebo tymián, které dodají omáčce zajímavý nádech.
- Pokud máte raději vegetariánskou verzi, sušenou šunku jednoduše vynechte a přidejte více zeleniny, například čerstvé listové špenátu nebo brokolice.