Sýrový chléb s rozmarýnem recept


Sýrový chléb s rozmarýnem recept.

Sýrový chléb s rozmarýnem je lahodný pečený chléb, který kombinuje bohatou chuť sýra s aromatickým rozmarýnem. Tento recept je jednoduchý a přináší úžasný výsledek, kterým potěšíte nejen sebe, ale i své blízké.

Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí (7 g)
- 1 lžička soli
- 300 ml teplé vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g strouhaného tvrdého sýra (např. cheddar nebo gouda)
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, jemně nasekaného
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný (volitelně)

Recept:
1. V míse smíchejte mouku, sušené droždí a sůl.
2. Přidejte teplou vodu a olivový olej a míchejte, dokud se těsto nespojí. Poté přidejte nasekaný rozmarýn a česnek (pokud používáte) a zamíchejte.
3. Přesuňte těsto na pomoučený pracovní povrch a zhruba 10 minut jej hněťte, dokud není hladké a pružné.
4. Vložte těsto zpět do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto opět krátce propracujte na pomoučeném povrchu a poté ho rozválejte do obdélníkového tvaru. Posypte strouhaným sýrem a pečlivě zarolujte do tvaru bochníku.
6. Přenesete na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte kynout dalších 30 minut.
7. Předehřejte troubu na 200 °C. Chléb potřete trochou olivového oleje a posypte několika lístky rozmarýnu.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 30 minut, nebo dokud chléb nezní dutě, když na něj poklepete ze spodu.
9. Nechte chléb vychladnout na mřížce než ho podáváte.

Tipy:
- Experimentujte s různými druhy sýra pro různé chutě. Mozzarela nebo parmezán také skvěle fungují.
- Pro extra křupavou kůrku můžete chléb během posledních 10 minut pečení potřít rozšlehaným vejcem.
- Sýrový chléb s rozmarýnem je vynikající teplý, podávaný s máslem nebo jako doplněk k polévkám a salátům.

Tento sýrový chléb s rozmarýnem je jednoduchý, ale nesmírně chutný doplněk k jakémukoli jídlu nebo skvělý samostatný snack. Užijte si pečení a sdílení této lahůdky!