Sýrové kroucené tyčky recept


Sýrové kroucené tyčky recept.

Ingredience: 250 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 1 lžička sušeného droždí, 150 ml vlažného mléka, 1 vejce, 50 g rozpuštěného másla, 100 g strouhaného sýra (gouda, eidam), 1 žloutek na potření, hrubá sůl na posypání

Recept: Do větší mísy prosejte mouku a smíchejte ji se solí, cukrem a sušeným droždí. Přidejte vlažné mléko, vejce a rozpuštěné máslo. Míchejte, dokud se těsto nezačne spojovat, a poté ho vyklopte na mírně pomoučenou pracovní plochu. Těsto řádně propracujte, dokud nebude hladké a elastické. Přidejte strouhaný sýr a zpracujte ho do těsta. Vzniklé těsto nechte v míse, zakryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.

Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a vyválejte z nich tyčinky. Tyčinky skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte je ještě asi 15 minut kynout. Před pečením tyčinky potřete rozšlehaným žloutkem a posypte hrubou solí.

Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavé. Po upečení nechte tyčinky chvíli vychladnout na mřížce.

Tipy: Pro extra křupavost a chuť můžete do těsta přidat i trochu čerstvě mletého černého pepře nebo sušeného česneku. Experimentujte s různými druhy sýra pro změnu chuti. Tyčinky jsou výborné jak samotné, tak i jako doplněk k polévkám nebo salátům.