Sýrová roláda se šunkou recept


Sýrová roláda se šunkou recept.

Ingredience:

- 4 vejce
- 250 g strouhaného tvrdého sýra (například Gouda)
- 200 g šunky (nejlépe plátky)
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl a pepř podle chuti
- 1 lžíce másla (na vymazání pečicího papíru)
- pažitka nebo jiné bylinky pro ozdobu

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Pečicí plech vyložte pečicím papírem a lehce jej vymažte máslem.
2. Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte se strouhaným sýrem a hladkou moukou. Ochutnejte solí a pepřem a dobře promíchejte.
3. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně je vmíchejte do sýrové směsi.
4. Rozetřete těsto rovnoměrně na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, dokud není povrch zlatavý a pevný na dotek.
5. Po upečení nechte těsto chvíli vychladnout, pak jej opatrně otočte na čistý kuchyňský utěrku nebo pečicí papír.
6. Sundejte pečicí papír, na kterém se roláda pekla, a navrch rovnoměrně rozložte plátky šunky.
7. Roládu opatrně zrolujte pomocí utěrky nebo papíru, s nímž je krytá.
8. Nechte v chladničce ztuhnout, ideálně přes noc.
9. Před servírováním roládu nakrájejte na plátky a ozdobte pažitkou nebo bylinkami podle vaší chuti.

Tipy:

- Pro pikantnější variantu můžete do sýrové směsi přidat trochu mleté papriky nebo jemně nasekané jalapeňos.
- Pokud máte raději zeleninu, můžete na sýrovou směs přidat tenké plátky čerstvé papriky nebo jarní cibulky před tím, než přidáte šunku a zrolujete roládu.
- Roládu můžete podávat s různými dipami, například s tatarskou omáčkou nebo s bylinkovým jogurtem.

Tento recept na sýrovou roládu se šunkou je flexibilní, takže se nebojte experimentovat s různými přísadami podle vašich preferencí!