Sýrová roláda recept.
Ingredience pro sýrovou roládu:
máslo 250 g
mouka pšeničná hladká 250 g
vejce 6 ks
sýr tvrdý (nastrouhaný) 150 g
smetana ke šlehání 33% 150 ml
pepř mletý
sůl
Recept na přípravu sýrové rolády:
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Ve větší míse smícháme změklé máslo, mouku, žloutky, nastrouhaný sýr, smetanu, trochu soli a pepře. Vše důkladně promícháme do hladkého těsta.
Bílky ušleháme do pevného sněhu a opatrně je vmícháme do sýrové směsi. Na plech položíme pečicí papír a rovnoměrně na něj rozetřeme připravené těsto.
Pečeme v předehřáté troubě asi 10 až 15 minut, dokud není povrch zlatavý. Po upečení necháme těsto chvíli odpočinout, ale ještě teplé ho opatrně svineme do rolády.
Tipy pro dokonalou sýrovou roládu:
Pro zvýšení chuťového zážitku můžete do těsta přidat bylinky jako je pažitka nebo petrželka, které sýrové chuti velmi dobře doplní. Roláda se může podávat jak teplá tak studená, výborně chutná s čerstvým salátem nebo jako chutný snack k vínu. Při servírování můžete roládu překrojit na menší špalíčky, což z ní udělá skvělý party snack.