Sýrová roláda I. recept


Sýrová roláda I. recept.

Ingredience na sýrovou roládu:

- 200g strouhaného sýra (např. Gouda, Eidam)
- 100g měkkého salámu nebo šunky
- 3 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- sůl
- pepř
- 2 lžíce kysané smetany
- 1 menší cibule
- čerstvé bylinky dle chuti (např. petržel, pažitka)

Recept na přípravu sýrové rolády:

1. Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
2. Ve větší míse smíchejte strouhaný sýr, jemně nakrájenou šunku nebo salám a jemně nasekanou cibuli.
3. Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky ušlehejte do pevného sněhu.
4. Žloutky smíchejte s moukou, práškem do pečiva, kysanou smetanou, solí a pepřem. Důkladně promíchejte, až vznikne hladká směs.
5. Do směsi s žloutky postupně zašlehávejte strouhaný sýr se šunkou a cibulí. Nakonec velmi opatrně vmíchejte sníh z bílků.
6. Těsto rovnoměrně rozprostřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 15 minut, dokud není povrch zlatavý a pevný.
7. Pečenou roládu nechejte chvilku vychladnout, poté ji pomocí pečicího papíru opatrně srolujte. Nechte srolovanou alespoň na hodinu odpočinout, ideálně v lednici.
8. Před podáváním roládu nakrájejte na plátky a můžete ozdobit čerstvými bylinkami.

Tipy pro úspěšnou přípravu sýrové rolády:

- Místo šunky nebo salámu můžete použít i jiné druhy uzenin, podle chuti.
- Roládu můžete před plněním potřít různými pomazánkami či zálivkami, aby byla šťavnatější.
- Pokud máte raději pikantnější chutě, přidejte do směsi trochu chilli nebo jiného koření.
- Pro jemnější chut’ můžete část strouhaného sýra nahradit strouhaným mozzarellou.
- Pečení kontrolovat, aby se povrch příliš nezabarvil, což by mohlo vést k obtížnějšímu srolování.