Sýrová omáčka s těstovinami Tagliatelle recept.
Ingredience
- 400 g tagliatelle těstovin
- 200 g smetany na vaření (20-30% tuku)
- 100 g nastrouhaného sýra (parmezán, pecorino nebo směs vašich oblíbených tvrdých sýrů)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř dle chuti
- Muškátový oříšek (volitelně)
- Čerstvé bylinky pro ozdobu (petržel nebo bazalka)
Recept
1. Příprava těstovin: V velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství osolené vody. Přidejte tagliatelle a vařte dle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Po uvaření těstoviny sceďte, ale zachovejte asi půl šálku vody z vaření těstovin.
2. Příprava omáčky: Zatímco se těstoviny vaří, na středním ohni rozehřejte v hluboké pánvi nebo rendlíku máslo. Přidejte jemně nasekaný česnek a restujte dozlatova, asi 1-2 minuty, aby se uvolnila jeho chuť.
3. Přilijte smetanu na vaření a přiveďte k mírnému varu. Přidejte nastrouhaný sýr a míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí a omáčka nezačne houstnout.
4. Ochutnejte omáčku a podle potřeby přidejte sůl, čerstvě mletý černý pepř a muškátový oříšek. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete ji ředit vodou z vaření těstovin, kterou jste si zachovali.
5. Přidejte uvařené tagliatelle do omáčky a promíchejte, aby se těstoviny rovnoměrně pokryly omáčkou. Pokud je to nutné, přidejte trochu více vody z vaření těstovin, aby omáčka krásně obalila každý kousek těstoviny.
6. Servírování: Podávejte ihned po přípravě, ozdobené čerstvými bylinkami a případně ještě trochou nastrouhaného sýra na vrch.
Tipy
- Sýrová variace: Nebojte se experimentovat s různými druhy sýrů. Každý sýr přidá omáčce jiný rozměr.
- Zahuštění omáčky: Pro zahuštění omáčky můžete použít trochu strouhanky nebo směsi mouky a másla (roux), pokud je omáčka příliš řídká.
- Přidání proteinu: Pro kompletnější jídlo můžete do omáčky přidat kousky vařeného kuřecího masa, krevety nebo dokonce kousky uzeného lososa.
- Zelenina: Pro zvýšení nutriční hodnoty přidejte do omáčky vařenou brokolici, špenát nebo sušená rajčata.
Dobrou chuť!