Svratecký guláš recept


Svratecký guláš recept.

Svratecký guláš je tradiční české jídlo, které si získalo oblibu díky své bohaté chuti a sytosti. Základem jsou kvalitní suroviny a trpělivost při vaření. Zde je recept a několik tipů, jak na to.

**Ingredience:**
- 500 g hovězího masa na guláš
- 2 velké cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 2 lžičky sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml hovězího vývaru
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce hladké mouky (pro zaprášení)
- 2 lžíce vody (pro zaprášení)

**Recept:**
1. Maso nakrájejte na kostky a osolte ho. Na velké pánvi nebo v hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a maso na něm zprudka opečte dohněda. Opečené maso vyjměte a odložte stranou.
2. Na tuku, který zbyl po masu, osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte prolisovaný česnek a krátce osmahněte.
3. K cibuli přidejte papriku, rychle promíchejte a ihned zalijte trochou vody nebo vývaru, aby paprika nezhořkla.
4. Vraťte maso zpět do hrnce, přidejte kmín, majoránku, rajčatový protlak a zbytek vývaru. Vše dobře promíchejte.
5. Guláš přikryjte a na mírném ohni dusíte asi 1,5 až 2 hodiny, dokud není maso měkké. Občas promíchejte a případně přilijte vodu, pokud by guláš příliš zhoustl.
6. Mouku rozmíchejte ve vodě a vmíchejte do guláše, aby se zahustil. Vařte ještě asi 5 minut, dokud nezíská požadovanou konzistenci.
7. Nakonec guláš dochuťte solí a pepřem dle chuti.

**Tipy:**
- Pro ještě bohatší chuť můžete přidat na začátku vaření kousek uzeného masa.
- Guláš bude ještě lepší, pokud ho připravíte den předem a necháte ho přes noc odležet v chladu.
- Podávejte s houskovými knedlíky nebo chlebem a čerstvým salátem.

Užijte si výtečnou chuť domácího svrateckého guláše!