Svítek do polévky recept


Svítek do polévky recept.

Ingredience pro svítek do polévky:

Mleté maso (hovězí nebo směs hovězího a vepřového) - 250 g
Střídka nebo bílý rohlík - 1 ks
Mléko - cca 50 ml
Cibule - 1 ks
Česnek - 2 stroužky
Petrželová nať - podle chuti
Vejce - 1 ks
Sůl - podle chuti
Mletý černý pepř - podle chuti
Majoránka - podle chuti
Hladká mouka - na obalení

Recept na přípravu svítku do polévky:

1. Střídku nebo rohlík namočte do mléka, aby změkl.
2. Cibuli oloupejte a na jemno nakrájejte. Petrželovou nať také nasekejte nadrobno.
3. V míse smíchejte mleté maso, vymačkanou střídku (nebo rohlík), nakrájenou cibuli, nasekanou petrželovou nať, rozdrcený česnek, vejce, sůl, pepř a majoránku. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily.
4. Z masové směsi vytvarujte podlouhlý svítek. Obalte ho v hladké mouce.
5. Svítek vložte do vařící vody nebo vývaru a vařte na mírném ohni přibližně 25-30 minut. Čas vaření závisí na velikosti svítku.
6. Po uvaření svítek vyjměte z vody, nechte chvilku odpočinout a pak nakrájejte na plátky.

Tipy:

- Pro extra jemnost svítku můžete do masové směsi přidat trochu strouhanky.
- Aby svítek při vaření držel tvar, můžete ho před vařením obalit v potravinové fólii nebo alobalu.
- Svítek lze připravit i ve vývaru s kořenovou zeleninou, čímž získá více chuti.
- Po uvaření můžete svítek servírovat nejen v polévce, ale také jako samostatné jídlo s přílohou.