Svíčková s knedlíkem recept.
Svíčková s knedlíkem je klasické české jídlo, které se skládá z hovězího masa, zeleniny, smetany a koření. Podává se s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Zde je základní recept:
Ingredience:
Pro svíčkovou:
- 500 g hovězího masa (nejlepší je použít kus z roštěnce)
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 malý celer
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany na vaření
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř dle chuti
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček celého pepře
- 1 citrón
- 2 lžičky cukru
- 1 lžíce jablečného octa
Pro knedlík:
- 4 housky z předchozího dne
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sušeného droždí
Recept:
1. Maso omyjte, osušte a osolte. Orestujte ho ze všech stran na oleji dohněda. Přidejte na kostičky nakrájenou zeleninu a cibuli, krátce orestujte.
2. Zeleninu a maso zasypeme moukou, promícháme, zalijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme koření (bobkový list, nové koření, celý pepř), pokapeme citrónem a octem a necháme na mírném ohni dusit pod pokličkou asi 2 hodiny do měkka.
3. Mezitím připravte knedlíky. Housky nakrájejte na kostičky, přilijte k nim teplé mléko, přidejte vejce, sůl, mouku a droždí. Vypracujte těsto, nechte ho asi 30 minut kynout. Z těsta vytvarujte válečky a vařte ve vodě asi 20 minut.
4. Když je maso měkké, vyjměte ho a koření. Zeleninu s šťávou rozmixujte dohladka, přidejte smetanu, cukr a ještě chvilku povařte. Dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou.
Tipy:
- Pro hustší omáčku můžete přidat do omáčky více mouky nebo na konec vaření trochu smetany rozkvedlané s moukou.
- Pokud chcete, aby měla omáčka výraznější chuť, přidejte při dušení masa více koření.
- Knedlíky budou lehčí, pokud do těsta přidáte trochu nastrouhaného bramboru.