Švestky zavařené recept


Švestky zavařené recept.

- Ingredience
- 1 kg švestek
- 500 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1/2 lžičky mleté skořice (nepovinné)
- Sklenice a víčka pro zavařování

- Recept
1. Nejprve si připravte švestky. Švestky důkladně umyjte, osušte, rozpulte a vyjměte z nich pecky. Pokud máte rádi celé švestky v kompotu, pecku můžete nechat.
2. Připravte si sklenice. Sklenice a víčka vymyjte a sterilizujte je. To můžete udělat buď v troubě při teplotě 100 °C asi 10 minut, nebo je povařit ve vodě po dobu 10 minut.
3. V hrnci smíchejte švestky, cukr, citronovou šťávu a skořici. Nechte to při mírném ohni zvolna vařit, dokud švestky neuvolní dostatek šťávy a směs se nezačne jemně sirupovatěji vázat, což obvykle trvá asi 15 - 20 minut. Během vaření občas promíchejte.
4. Hotové zavařeniny plňte do připravených sklenic, a to až po okraj. Sklenice pečlivě uzavřete.
5. Sklenice s švestkami pak sterilizujte. Vložte je do velkého hrnce, v němž je na dně kuchyňská utěrka (aby sklenice při vaření nepraskly). Sklenice v hrnci obklopte vodou tak, aby byly ponořené zhruba do dvou třetin. Vodu přiveďte k varu a sterilizujte asi 20 minut.
6. Po sterilizaci nechte sklenice vychladit, nejlépe přes noc, na místo, kde není průvan.

- Tipy
- Pokud máte rádi kořeněnější variantu, přidejte k švestkám hřebíček nebo badyán.
- Množství cukru lze upravit podle vaší chuti a podle toho, jak sladké jsou švestky. Pokud jsou švestky opravdu sladké, můžete dát méně cukru.
- Ujistěte se, že sklenice jsou dobře sterilizované, aby se zabránilo jakékoliv kontaminaci.
- Zavařené švestky můžete použít jako přílohu k dezertům, v jogurtech, nebo jen tak k snídani na toastu.
- Pokud chcete švestky zavařit bez cukru, můžete použít alternativní sladidla nebo je zavařit pouze ve vlastní šťávě s přídavkem citronové šťávy, což ale může mít vliv na trvanlivost.