Švestkový super koláč recept.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla
- 80 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 500 g švestek
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička skořice
Recept:
1. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, vejce a změklé máslo. Rukama zpracujte těsto, které by mělo být hladké a nelepivé. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu vody.
2. Těsto vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na velikost pečicí formy. Těsto položte do formy a vytvořte na něm okraje.
3. Švestky omyjte, rozpulte a odstraňte pecky. Rozložte je na těsto řeznou stranou nahoru.
4. Posypte švestky třtinovým cukrem a skořicí.
5. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut, dokud koláč není zlatavý a švestky jsou měkké.
6. Nechte koláč vychladnout před podáváním.
Tipy:
- Pro ještě lepší chuť můžete přidat do těsta vanilkový cukr nebo kůru z jednoho citronu.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, můžete před pečením posypat povrch koláče hrubým cukrem.
- Švestky můžete před použitím na koláč marinovat v rumu nebo v jiném oblíbeném likéru pro extra chuť.
- Pro krásný lesk můžete hotový koláč potřít rozpuštěným máslem nebo medem.
- Tento koláč je vynikající podávaný s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.