Švestkový kompot s černým pivem recept.
Ingredience:
- 500g švestek
- 500ml černého piva
- 100g cukru (můžete použít méně či více podle chuti)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 vanilkový lusk (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)
Recept:
1. Švestky omyjte, rozkrojte na půl a odstraňte pecky. Pokud máte raději menší kousky, můžete je rozkrájet na čtvrtiny.
2. Ve velkém hrnci smíchejte černé pivo s cukrem, skořicí, hřebíčkem a vanilkou. Přiveďte k mírnému varu.
3. Jakmile směs začne vařit, přidejte připravené švestky.
4. Vařte na mírném ohni asi 20-25 minut, dokud švestky nezměknou, ale zachovají si tvar.
5. Po uvaření nechte kompot vychladnout a poté ho můžete podávat. Chutná vynikající jak teplý, tak studený.
Tipy:
- Kompot můžete uchovávat v lednici až týden. Ideální je jej uchovávat v uzavřené nádobě.
- Pokud chcete kompot konzervovat na delší dobu, naplňte jím sterilizované sklenice, uzavřete a zavařte ve vodní lázni.
- Černé pivo můžete nahradit jinými druhy piva podle chuti, ovšem černé pivo dodá kompotu jedinečnou chuť a aroma.
- Pro extra šmrnc můžete do kompotu přidat lžíci rumu nebo brandy. Toto doporučuji přidávat až po uvaření.
- Tento kompot se výborně hodí jako doplněk k zmrzlině, palačinkám nebo jako náplň do koláčů.