Švestkový koláč se skořicí recept


Švestkový koláč se skořicí recept.

Ingredience

- 500 g švestek (nejlépe švestky, ale můžete použít i jiné ovoce)
- 200 g hladké mouky
- 100 g másla (změklého)
- 80 g cukru (můžete použít i méně nebo více dle chuti)
- 1 vejce
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- Špetka soli

Recept

1. Příprava švestek: Švestky omyjte, rozpulte, odstraňte pecky a pokud jsou velké, nakrájejte je na menší kousky. Přidejte k nim 1/2 lžičky skořice a promíchejte.

2. Těsto: V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilkovým cukrem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo, vejce a zpracujte v hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka nebo vody.

3. Formování koláče: Těsto rovnoměrně rozprostřete do vymazané a moukou vysypané formy na koláč. Na těsto rozložte připravené švestky.

4. Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C přibližně 35-45 minut, nebo dokud není koláč zlatavý a švestky jsou měkké.

5. Dokončení: Nechte koláč chvíli vychladnout, poté jej můžete posypat cukrem smíchaným se skořicí pro dodatečnou chuť.

Tipy

- Variace na těsto: Můžete experimentovat s přidáním ořechů nebo mandlí do těsta pro extra křupavost a chuť.
- Podávání: Švestkový koláč se skvěle hodí s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Skořice: Množství skořice můžete upravit dle vlastní chuti. Někdo má rád výraznější skořicovou chuť, zatímco jiný preferuje jemnější nuance.
- Skladování: Koláč uchovávejte přikrytý v chladničce, kde vydrží několik dní. Před podáváním jej můžete lehce ohřát.

Tento recept je jednoduchý a přizpůsobitelný, takže neváhejte experimentovat s různými druhy ovoce nebo přídavky do těsta, aby koláč dokonale vyhovoval vašim chutím.