Švestkový koláč s tvarohem recept.
Ingredience:
Na těsto:
- 250g hladké mouky
- 125g másla (nebo margarínu)
- 75g cukru
- 1 vejce
- 1/2 balíčku prášku do pečiva
- Špetka soli
Na náplň:
- 500g tvarohu (ve vaničce nebo měkkého)
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- 1 balení vanilkového pudinkového prášku (neuvařeného)
- 500g švestek (bez pecky, přepůlených)
Recept:
1. Začněte přípravou těsta. V míse smíchejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, vejce, špetku soli a na kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujte hladké těsto. Těsto pak zabalte do potravinové fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 30 minut.
2. Připravte si náplň. V míse důkladně smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, vejce a pudinkový prášek. Vše promíchejte do hladké směsi.
3. Vyválejte těsto na pomoučeném vále na velikost vaší formy. Těsto položte do formy a vytvořte okraje. Předehřejte si troubu na 180°C.
4. Na připravené těsto rovnoměrně rozprostřete tvarohovou náplň. Na náplň pak pokládejte přepůlené švestky řeznou stranou nahoru.
5. Pečte v předehřáté troubě přibližně 40-45 minut, nebo dokud není povrch koláče zlatavý a pevný.
6. Nechte koláč před podáváním vychladnout.
Tipy:
- Před pečením můžete švestky posypat trochou cukru nebo skořice pro extra chuť.
- Pro křehčí těsto můžete do něj přidat lžíci studené vody.
- Pokud máte rádi citronovou příchuť, přidejte do tvarohové náplně kůru z jednoho citronu.
- Koláč je nejlepší podávat vychlazený, ideálně po několika hodinách v lednici.
- Pro extra lesk můžete po upečení koláč potřít rozpuštěnou marmeládou nebo želatinou.