Švestkový koláč s drobenkou recept


Švestkový koláč s drobenkou recept.

Ingredience:

*Těsto:*
- 200g hladké mouky
- 100g másla (měkkého)
- 70g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- Špetka soli

*Drobenka:*
- 100g hladké mouky
- 50g másla
- 50g cukru

*Náplň:*
- 500g švestek (vykostěných a rozpůlených)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice

Recept:

1. Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidáme měkké máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto. Těsto by mělo být měkké, ale nelepivé. Pokud je příliš suché, můžete přidat trochu mléka. Těsto pak dáme odpočinout do lednice na cca 30 minut.

2. Mezitím připravíme drobenku. Ve vedlejší míse smícháme mouku, cukr a máslo a rukama vytvoříme drobenku. Drobenka by měla být hrudkovitá, ne úplně jemná.

3. Švestky rozpůlíme, vykostíme a smícháme se skořicí a cukrem.

4. Těsto vyjmeme z lednice a na pomoučněném povrchu rozválíme do kruhu nebo obdélníku, podle tvaru formy, kterou budeme používat. Těsto vložíme do vymazané a moukou vysypané formy, vytvoříme okraje a na dno rozprostřeme připravené švestky.

5. Na švestky rovnoměrně rozprostřeme drobenku.

6. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 35-45 minut, dokud není drobenka zlatavá a švestky měkké.

Tipy:

- Před pečením můžete na švestky pokapat trochou citronové šťávy, která podtrhne jejich chuť.
- Pro extra křupavou drobenku můžete do ní přidat hrst nasekaných ořechů, například vlašských nebo pekanových.
- Pokud máte rádi výraznější skořicovou chuť, můžete do švestek přidat více skořice, nebo ji rovnoměrně posypat i na drobenku.
- Nechte koláč po upečení chvíli vychladnout v formě, bude se lépe krájet.
- Podávejte samotný nebo s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky pro ještě lepší chuťový zážitek.