Švestkový koláč recept


Švestkový koláč recept
Ingredience:
Mouka pšeničná hladká 300 gramů
Cukr krupice 150 gramů
Máslo 200 gramů
Vežka 1 kus
Kypřící prášek do pečiva 1 lžička
Sůl špetka
Vanilkový cukr 1 balení
Švestky 500 gramů
Tvaroh 250 gramů
Cukr moučka 2 lžíce
Recept:
Začneme přípravou těsta. V míse smícháme mouku s kypřící práškem a špetkou soli. Máslo nakrájíme na malé kousky a přidáme do mouky. Přidáme cukr krupice a vanilkový cukr. Vše spolu promícháme a přidáme vejce. Zpracujeme hladké těsto, které pak na půl hodiny dáme odpočinout do lednice. Mezitím omyjeme švestky, rozpůlíme je a vyjmeme kůstky. Tvaroh smícháme s cukrem moučka a dáme stranou. Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do vymazané a moukou vysypané formy. Na těsto rovnoměrně rozetřeme tvarohovou směs a na ní poklademe připravené švestky řeznou stranou nahoru. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 45 minut, dokud není povrch zlatavý. Necháme vychladnout před podáváním.
Tipy:
Přidání tvarohu do koláče dodá krémovou texturu a skvěle komplementuje chuť švestek.
Pro intenzivnější chuť můžete před pečením švestky posypat skořicovým cukrem.
Pokud máte rádi křupavější povrch, můžete před pečením posypat koláč drobenkou z mouky, cukru a másla.