Švestkovo-tvarohový koláč s ořechovou drobenkou recept


Švestkovo-tvarohový koláč s ořechovou drobenkou recept.
Ingredience:
Na těsto:

250 g hladké mouky
125 g másla
50 g cukru moučka
1 vejce
Špetka soli

Na náplň:

500 g tvarohu ve vaničce
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vejce
350 g švestek (vypeckovaných a nakrájených na čtvrtky)

Na drobenku:

100 g hladké mouky
50 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
80 g másla
50 g cukru

Recept:
Začneme přípravou těsta. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr moučka a špetku soli. Máslu odstraníme obal a nakrájíme na malé kousky, které přidáme do mouky. Přidáme vejce a vše rychle zpracujeme do hladkého těsta. Hotové těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladničce odpočívat asi 30 minut.
Mezitím připravíme náplň. Ve velké míse smícháme tvaroh, cukr krupice, vanilkový cukr a vejce, dokud nebude směs krémová a jednotná. Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme.
Těsto vyválíme na velikost formy, kterou jsme si připravili (nejlépe kulatá forma o průměru 26 cm). Těsto položíme do formy tak, aby pokrylo dno i okraje. Na těsto rozetřeme tvarohovou směs a povrch posypeme nakrájenými švestkami.
Pro drobenku v míse smícháme mouku, mleté ořechy a cukr. Máslu odstraníme obal, nakrájíme na kousky a přidáme do směsi. Rukama vytvoříme drobenku, kterou rovnoměrně rozprostřeme na vrch koláče.
Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40–45 minut, dokud není drobenka zlatavá a koláč pevný na dotek.
Tipy:

Místo švestek můžete použít i jiné ovoce, například jablka nebo borůvky.
Pro extra křupavou drobenku můžete do drobenky přidat trochu skořice.
Koláč je nejlepší podávat mírně zchladlý, kdy je tvaroh pevnější a snadněji se krájí.