Švestkové knedlíky z tvarohového těsta recept.
Švestkové knedlíky z tvarohového těsta jsou tradičním českým jídlem, které si mnozí oblíbili pro svou jednoduchost a skvělou chuť. Pro přípravu této lahůdky budete potřebovat následující ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g tvarohu
- 1 vejce
- 1 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla
- špetka soli
- 12 až 16 zralých švestek
- cukr (může být i vanilkový) na posypání
- strouhanka na obalení
- máslo pro podávání
Recept na přípravu:
1. V míse smíchejte hladkou mouku, tvaroh, vejce, olej (nebo rozpuštěné máslo) a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce. Pokud je těsto příliš tuhé, přidejte trochu mléka nebo vody; pokud se naopak lepí, přisypte mouku.
2. Na pomoučené pracovní ploše těsto vyválejte na tloušťku asi 1 cm. Poté vykrajujte kruhy pomocí sklenice nebo vykrajovátka.
3. Do středu každého kruhu vložte jednu očištěnou švestku, kterou jste naplnili cukrem, nebo pokud máte rádi sladší, můžete do švestky vložit kostku cukru.
4. Těsto přes švestku pečlivě uzavřete a vytvarujte knedlíky.
5. Knedlíky vařte ve větším hrnci s osolenou vodou. Po vhození knedlíků počkejte, až se vynoří na povrch, poté vařte ještě 3 až 5 minut.
6. Mezitím na pánvi opražte strouhanku na máslu dozlatova.
7. Uvařené knedlíky vyjměte z vody pomocí děrované lžíce, okapejte a obalte v opražené strouhance.
Tipy pro dokonalé švestkové knedlíky:
- Pro ještě lahodnější chuť můžete do těsta přidat vanilkový cukr nebo citronovou kůru.
- Pokud nemáte švestky, můžete použít jiné ovoce jako jsou meruňky nebo borůvky.
- Podávejte teplé, pokapané rozpuštěným máslem a posypané cukrem nebo s tvarohem na vrchu.
- Pro extra křupavost můžete knedlíky po obalení v strouhance ještě krátce osmahnout na pánvi na troše másla.
Tento recept na švestkové knedlíky z tvarohového těsta je nejen chutný, ale také poměrně jednoduchý a rychlý na přípravu. S trochou praxe se mohou stát vaší oblíbenou letní pochoutkou.