Švestkové knedlíky s omáčkou recept.
Švestkové knedlíky s omáčkou jsou klasickým pokrmem, který milují dospělí i děti. K přípravě tohoto lahodného jídla budete potřebovat následující ingredience:
Pro knedlíky:
- 500 g brambor, vařených a rozmačkaných
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 12 až 15 švestek (podle velikosti)
- cukr (podle chuti švestek)
Pro omáčku:
- 100 g másla
- 100 g strouhanky
- cukr na posypání
- mletá skořice (volitelně)
Recept:
1. Začněte přípravou těsta pro knedlíky. Smíchejte vařené a rozmačkané brambory, hladkou mouku, vejce a špetku soli dohladka. Těsto by mělo být hladké a nelepivé. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte mouku.
2. Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto na tloušťku přibližně 1 cm. Pomocí sklenice nebo vykrajovátka vykrajujte kruhy.
3. Do středu každého kruhu vložte švestku, dovnitř švestky můžete přidat trochu cukru. Pečlivě zabalte švestky do těsta, aby vznikly koule.
4. V hrnci přiveďte k varu velké množství osolené vody. Knedlíky vařte v mírně bublající vodě přibližně 10 až 15 minut, dokud nevyplavou na povrch.
5. Mezitím připravte omáčku. Rozpusťte máslo na pánvi, přidejte strouhanku a za stálého míchání ji opékejte dozlatova. Přidejte cukr podle chuti a pokud chcete, můžete přidat i trochu skořice pro extra chuť.
6. Uvařené knedlíky opatrně vyjměte pomocí děrované lžíce a nechte okapat. Poté je obalte v omáčce z másla a strouhanky.
7. Při podávání můžete knedlíky posypat ještě trochou cukru a skořicí.
Tipy:
- Pokud chcete, aby byly švestkové knedlíky ještě lahodnější, můžete do středu švestek vložit kousek čokolády nebo marcipánu.
- Před vařením knedlíků je dobré těsto nechat chvíli odpočinout v chladničce. Tím bude těsto pevnější a při vaření se knedlíky nerozpadnou.
- Omáčku z másla a strouhanky můžete obohatit o vanilkový cukr pro jemnější chuť.