Švestkové knedlíky recept.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
- 12 až 15 zralých švestek
- cukr (podle chuti, na náplň do švestek)
- máslo
- strouhanka
- moučkový cukr na posypání
- mletá skořice (volitelně)
Recept:
1. Nejprve uvařte brambory ve slupce do měkka. Po uvaření je oloupejte a ještě teplé je prolisujte přes lis na brambory nebo je rozmačkejte.
2. Přidejte hladkou mouku, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
3. Těsto rozdělte na menší kousky a každý kousek rozválejte na placku. Do středu každé placky dejte švestku, do které jste předtím vložili trochu cukru.
4. Placky pečlivě zabalte tak, aby švestka byla úplně uvnitř, a vytvarujte knedlíky.
5. Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte asi 10-15 minut, dokud nevyplavou na povrch a nebudou měkké.
6. Mezitím na pánvi rozpusťte máslo a přidejte strouhanku. Opečte ji dozlatova.
7. Uvařené knedlíky vyjměte z vody, okapejte je a obalte v opečené strouhance.
8. Před podáváním posypte knedlíky moučkovým cukrem a případně mletou skořicí pro dodání pikantnější chuti.
Tipy:
- Pokud máte rádi sladší, můžete do středu švestky vložit vedle cukru také kousek marcipánu.
- Knedlíky můžete servírovat s vanilkovým jogurtem nebo smetanou pro ještě bohatší chuť.
- Pro ještě aromatickější chutě můžete do těsta přidat trochu nastrouhané citronové kůry.
- Pokud jsou švestky velmi velké, můžete je přepůlit, aby se lépe vešly do těsta a knedlíky nebyly příliš velké.