Švestková roláda recept.
Ingredience pro švestkovou roládu:
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 120 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200 g švestkového džemu nebo povidel
- moučkový cukr na posypání
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Recept na švestkovou roládu:
Začněte předehřátím trouby na 180 stupňů Celsia. Plech si vymažte tukem a vysypte moukou. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. V jiné misce vyšlehejte bílky do tuha. K vyšlehaným žloutkům postupně přidávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a lehce zamíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte i tuhý sníh z bílků.
Těsto rovnoměrně rozetřete na připravený plech a pečte v předehřáté troubě asi 10-12 minut, nebo dokud těsto nezpění a nezíská zlatavou barvu. Pečené těsto vyklopte na vlhkou utěrku posypanou moučkovým cukrem, opatrně odstraňte papír na pečení (pokud jste jej použili) a těsto potřete švestkovým džemem nebo povidly. Za pomoci utěrky těsto pečlivě zrolujte a nechte vychladnout.
Tipy:
- Pokud chcete, aby byla roláda vláčnější, přidejte do těsta lžíci oleje nebo rozpuštěného másla.
- Pro jemnější chuť můžete do džemu přidat trochu skořice nebo vanilkového cukru.
- Roládu můžete před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo polévat čokoládovou polevou pro dekorativnější vzhled.
- Pokud je roláda určena pro dospělé, můžete do džemu přimíchat trochu rumu nebo brandy pro obohacení chuti.
- Velmi důležité je těsto zarolovat ihned po vyjmutí z trouby, dokud je ještě horké a ohebné, aby se předešlo praskání.
Dopřejte si tuto lahodnou švestkovou roládu k odpolední kávě nebo jako sladký závěr rodinného oběda.