Šunkové těstoviny zapečené v sýrovém bešamelu recept


Šunkové těstoviny zapečené v sýrovém bešamelu recept.

Ingredience potřebné pro šunkové těstoviny zapečené v sýrovém bešamelu:

- Těstoviny (například penne) - 500g
- Vařená šunka - 300g
- Máslo - 50g
- Hladká mouka - 50g
- Mléko - 500ml
- Tvrdý sýr (např. cheddar nebo gouda) - 150g
- Muškátový oříšek - na špičku nože
- Sůl a pepř - dle chuti
- Strouhanka - 2 lžíce
- Olej nebo máslo na vymazání pekáčku

Recept:

1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia. Těstoviny uvařte dle návodu na obalu, ale o 2 minuty méně, aby zůstaly al dente. Po uvaření těstoviny scedíte.
2. Mezitím na pánvi rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání vařte asi minutu, dokud směs nezačne zlátnout a nevznikne základ pro bešamelovou omáčku.
3. Pomalu přilévejte mléko a míchejte, dokud nezískáte hladkou omáčku. Přiveďte k varu a vařte asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Odstraňte z ohně.
4. Do omáčky vmíchejte nastrouhaný sýr (nechte si trochu na posypání), muškátový oříšek, sůl a pepř dle chuti.
5. V míse smíchejte uvařené těstoviny, nakrájenou šunku a sýrovou omáčku. Důkladně promíchejte.
6. Přeneste směs do vymazaného pekáčku, posypte zbylým sýrem a strouhankou.
7. Pečte v předehřáté troubě asi 20-25 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

Tipy:

- Přidávejte mléko postupně a neustále míchejte, abyste předešli tvorbě hrudek v bešamelu.
- Muškátový oříšek dodá omáčce jemnou chuť, ale nebojte se experimentovat i s dalšími kořením podle vaší chuti.
- Pokud máte rádi zeleninu, přidejte do směsi třeba nakrájený brokolici nebo špenát pro zvýšení nutriční hodnoty.
- Pro extra křupavou vrstvu můžete na sýr přidat ještě vrstvu kousků másla před zapékáním.