Šumajzl recept.
Ingredience, které budete potřebovat pro přípravu šumajzlu, zahrnují mleté maso, cibuli, rajčatový protlak, papriku, česnek, bobkový list, majoránku, sůl a pepř. Můžete přidat i další koření dle vašeho gusta.
Pro recept začněte tím, že na oleji zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zezlátne, přidejte k ní na kostičky nakrájenou papriku a nechte chvíli společně podusit. Poté přidejte mleté maso a za stálého míchání ho restujte, dokud není zcela propečené. K masu přidejte prolisovaný česnek, rajčatový protlak, bobkový list, majoránku, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte a přilijte trochu vody. Nechte pomalu dusit na mírném ohni asi 30 minut, dokud se omáčka nezredukuje a ingredience se spojí do hladkého celku. Podávejte s rýží nebo chlebem.
Tipy pro dokonalý šumajzl: Pokud máte rádi pikantnější jídla, můžete přidat trochu chilli papričky nebo paprikového koření. Tento pokrm je výborný i na druhý den, kdy jsou chutě ještě více propojené. Pokud chcete šumajzl trochu zjemnit, můžete do něj přidat smetanu nebo zakysanou smetanu. Pro vegetariánskou variantu můžete mleté maso nahradit například sojovou variantou nebo červenou čočkou.