Sudnae s banány recept.
Ingredience:
- 3 zralé banány
- 200g hladké mouky
- 150g cukru
- 2 vejce
- 80ml rostlinného oleje
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky sody bikarbony
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
- 100g čokolády nebo ořechů na přidání (volitelně)
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C a vymažte formu na bábovku nebo chlebíček.
2. V míse rozmačkejte banány na kaši. Přidejte cukr, olej, vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte.
3. V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu bikarbonu a sůl.
4. Postupně přidávejte suchou směs do mokré a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud používáte, přidejte na kousky nasekanou čokoládu nebo ořechy.
5. Těsto vlijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě cca 45-50 minut, nebo dokud není bábovka propečená (zkuste špejlí).
6. Po upečení nechte bábovku vychladnout v formě na 10 minut, poté vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout.
Tipy:
- Banány by měly být opravdu zralé, téměř černé – jsou tak sladší a šťavnatější.
- Přidáním čokolády nebo ořechů dodáte bábovce zajímavou texturu a chuť.
- Pokud máte rádi vláčnější bábovku, můžete přidat o něco více banánů.
- Pro extra vláčnost můžete použít místo rostlinného oleje rozpuštěné máslo.
- Bábovka je skvělá teplá i studená. Skvěle chutná samotná, nebo s trochou másla či krému.
- Pokud máte rádi koření, můžete do těsta přidat trochu skořice nebo muškátového oříšku.