Studený smetanový křen recept.
Studený smetanový křen je chutná a jednoduchá příloha, která skvěle doplní masová jídla, zejména pak uzené maso nebo pečenou rybu. Příprava je rychlá a nevyžaduje žádné speciální ingredience. Zde je návod, jak na to.
**Ingredience**
- 100 g křenu (čerstvého nebo z lahvičky, pokud nemáte čerstvý)
- 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička cukru
- Špetka soli
**Recept**
1. Pokud používáte čerstvý křen, očistěte ho a nastrouhejte na jemno. Ujistěte se, že máte po ruce vodu nebo mléko, protože čerstvý křen může být při struhání velmi silný a dráždit oči.
2. V misce smíchejte nastrouhaný křen, jablečný ocet, cukr a špetku soli.
3. Ve větší misce šlehejte smetanu, dokud nezíská pevnou konzistenci, ale pozor, aby se nestala příliš tuhou.
4. Lehce vmíchejte křenovou směs do ušlehané smetany. Vzhledem k tomu, že křen má silnou chuť, přidávejte ho postupně a ochutnávejte, abyste dosáhli požadované intenzity.
5. Hotový smetanový křen přeneste do servírovací mísy nebo sklenice a nechte v chladničce alespoň hodinu odpočinout, aby se chutě prolnuly.
**Tipy**
- Pokud máte rádi pikantnější příchutě, můžete přidat do směsi trochu čerstvě mletého černého pepře nebo kapičku citronové šťávy pro osvěžující kyselkavý nádech.
- Studený smetanový křen je nejlepší podávat chlazený. Skvěle se hodí jako doplněk k studeným masovým plátům, uzeninám nebo jako součást svátečního oběda.
- Pokud hledáte zdravější variantu, můžete část smetany nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, ale ušlehaná smetana dodá křenu jemnější a bohatší texturu.