Studená z červené řepy recept


Studená z červené řepy recept.

Ingredience:
- 2 středně velké červené řepy
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 stroužky česneku
- malý kousek zázvoru
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- na ozdobu: zakysaná smetana a čerstvé bylinky (např. pažitka nebo kopr)

Recept:
1. Červenou řepu očistěte a nakrájejte na menší kusy.
2. Na olivovém oleji krátce orestujte nadrobno nakrájený česnek a zázvor, poté přidejte řepu a vše společně restujte další 2 minuty.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a přivedete k varu. Poté snižte teplotu a nechte vařit, dokud není řepa měkká, zhruba 20-30 minut.
4. Všechny ingredience v hrnci rozmixujte na hladkou polévku pomocí ponorného mixéru.
5. Nakonec do polévky vmíchejte jablečný ocet, osolte a opepřete podle chuti.
6. Nechte polévku úplně vychladit v lednici, nejlépe několik hodin nebo přes noc.
7. Před podáváním polévku ještě jednou promíchejte, podávejte chlazenou, ozdobenou lžící zakysané smetany a čerstvými bylinkami.

Tipy:
- Pro výraznější chuť můžete přidat do polévky nastrouhanou kůru z jednoho bio citronu nebo trochu citronové šťávy.
- Polévku můžete podávat s krutony nebo čerstvým chlebem pro kompletní lehké jídlo.
- Pokud preferujete veganskou verzi, zakysanou smetanu nahraďte kokosovým jogurtem nebo jiným rostlinným alternativním produktem.
- Chcete-li polévku ještě více osvěžit, přidejte na talíři několik kapek kvalitního olivového oleje.