Studená třešňová polévka s makovými nočky recept


Studená třešňová polévka s makovými nočky recept.

Studená třešňová polévka s makovými nočky je osvěžující letní pokrm, který kombinuje sladkost třešní s lehkostí makových nočků.

**Ingredience:**

Pro polévku:
- 500 g vypeckovaných třešní
- 750 ml vody
- 100 g cukru
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 skořicová tyčinka
- 2 hřebíčky

Pro makové nočky:
- 200 g bramborového těsta (může být hotové z obchodu)
- 2 lžíce mletého máku
- 1 lžíce cukru
- 1 vejce

**Recept:**

1. Začneme přípravou polévky. Do velkého hrnce dáme vypeckované třešně, přidáme vodu, cukr, citronovou šťávu, skořicovou tyčinku a hřebíčky. Směs přivedeme k varu a poté vaříme na mírném ohni 20 minut. Po uvaření odstraníme skořici a hřebíčky.
2. Polévku necháme mírně vychladnout a poté ji rozmixujeme do hladka. Dáme ji do lednice, aby byla dobře vychlazená.
3. Pro nočky smícháme bramborové těsto s mletým mákem, cukrem a vejcem, dokud nevznikne hladké těsto. Z těsta tvoříme malé nočky, které vaříme ve vroucí vodě asi 2 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
4. Nočky vyjmeme lžící s dírkami a necháme okapat.
5. Podáváme studenou třešňovou polévku s makovými nočky.

**Tipy:**

- Pokud chcete polévku ještě osvěžující, můžete do ní přidat pár listů máty nebo melisy.
- Pro extra krémovost můžete do polévky před mixováním přidat lžíci kysané smetany.
- Makové nočky můžete připravit i s jiným druhem těsta, například s tvarohovým.