Studená omáčka sardelová recept


Studená omáčka sardelová recept
Studená sardelová omáčka je vynikající doplněk k různým pokrmům, obzvláště pak k zeleninovým salátům nebo jako dip k pečivu.
Ingredience:

sardelové filety 6 ks
olivový olej 100 ml
česnek 2 stroužky
citronová šťáva z 1 citronu
kapary 1 lžíce
petržel 1 hrst (nasekaná)
černý pepř (podle chuti)
majonéza 2 lžíce (volitelné pro krémovější konzistenci)

Recept:
Nejprve si připravíme sardelové filety. Pokud jsou příliš slané, můžeme je na chvíli namočit do vody, aby se trochu odsolily. Poté je důkladně osušíme. Česnek oloupeme a nadrobno nasekáme. Sardelové filety rovněž nasekáme na malé kousky. V misce smícháme sardely, nasekaný česnek, kapary a nasekanou petržel. Přidáme olivový olej a citronovou šťávu. Vše důkladně promícháme. Pro krémovější konzistenci můžeme přidat majonézu. Nakonec ochutíme černým pepřem a podle potřeby můžeme přidat i trochu soli, pokud omáčka není dostatečně slaná.
Tipy:

Tuto omáčku můžete použít jako zálivku na čerstvé saláty nebo jako dip k pečeným bramborám.
Pokud preferujete hladší texturu, můžete všechny ingredience rozmixovat v mixéru do hladka.
Omáčka je nejlepší, když má možnost chvíli odstát v lednici, aby se spojily veškeré chutě.
Pro extra dochucení můžete přidat trochu worcesterské omáčky nebo několik kapek tabaska.