Štrúdl s hroznovým vínem recept


Štrúdl s hroznovým vínem recept.

Recept na štrúdl s hroznovým vínem poskytuje výjimečnou chuť a je skvělým způsobem, jak využít sezónní hrozny. Tento tradiční dezert může být připraven s různými náplněmi, ale dnes se zaměříme na kombinaci hroznového vína, jablka a skořice.

- Ingredience
- 1 balení listového těsta
- 2 šálky hroznů (nejlépe bez pecek)
- 2 jablka, oloupaná a nakrájená na malé kousky
- 1/4 šálku hroznového vína
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička skořice
- 1 vejce (pro potření těsta)
- Moučkový cukr na posypání

- Recept
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
2. Ve střední misce smíchejte nakrájená jablka, hrozny, hroznové víno, cukr a skořici.
3. Rozvaľte listové těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu do obdélníkového tvaru.
4. Na těsto rovnoměrně rozprostřete směs hroznů a jablek, ponechte okraje volné asi 1 cm.
5. Těsto pečlivě srolujte a spoje zatlačte, aby se během pečení neotevřely.
6. Přeneste štrúdl na plech vyložený pečicím papírem. Lehce ho potřete rozšlehaným vejcem.
7. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, než štrúdl zezlátne.
8. Po upečení nechte štrúdl chvíli vychladnout a poté posypte moučkovým cukrem.

- Tipy
- Pro intenzivnější chuť hroznového vína můžete směs nechat před plněním těsta asi 30 minut marinovat.
- Pokud máte rádi oříšky, přidejte do náplně hrst nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů pro extra texturu a chuť.
- Štrúdl bude nejlepší, pokud ho podáváte mírně teplý, ideálně s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Listové těsto můžete nahradit i domácím těstem, pokud máte čas a chuť na trochu více práce.

Tento štrúdl je dokonalou sladkostí pro podzimní večery, kombinuje v sobě sladkost hroznů a jablka s aromatickou skořicí, zatímco hroznové víno přidává jedinečnou chuťovou hloubku.