Strouhaný kakaový koláč recept


Strouhaný kakaový koláč recept.

Strouhaný kakaový koláč je tradiční český dezert, který je známý svou jednoduchostí a lahodnou chutí. Jeho příprava je rychlá a není příliš náročná na ingredience.

Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 100 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml mléka
- špetka soli
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Recept:
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia a formu na pečení vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao a špetku soli. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny, postupně přidáváme vejce a důkladně mícháme. Poté do směsi střídavě přidáváme suché ingredience a mléko, dokud nevznikne hladké těsto.

Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě asi 30 až 35 minut. Po upečení necháme koláč chvíli vychladnout ve formě, poté ho vyklopíme na mřížku a necháme úplně vychladnout.

Tipy:
- Přidat můžete do těsta trochu vanilkového extraktu nebo rumu pro zvýraznění chuti.
- Pro intenzivnější kakaovou chuť můžete zvýšit množství kakaa o jednu lžíci.
- Koláč můžete posypat moučkovým cukrem nebo polevou z čokolády.
- Podávejte s šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou pro ještě lepší chuťový zážitek.