Stromeček z kynutého těsta recept


Stromeček z kynutého těsta recept.

Stromeček z kynutého těsta je krásná a chutná pečená dobrota, která okouzlí na jakémkoli vánočním stole. Zde je postup, jak na to.

**Ingredience:**

- 500g hladké mouky
- 250ml mléka
- 1 balíček sušeného droždí (7g)
- 80g cukru
- 1 vejce
- 80g másla
- špetka soli
- Nutella nebo jiná oříšková pomazánka pro náplň
- rozpuštěné máslo na potření
- moučkový cukr na posypání

**Recept:**

1. V míse smíchejte hladkou mouku se sušeným droždím.
2. V malém hrnci zahřejte mléko s cukrem a máslem, dokud se máslo nerozpustí a směs je vlažná. Ujistěte se, že směs není příliš horká, aby nedošlo k zabití droždí.
3. Přidejte vlažnou směs mléka, cukru a másla do mísy s moukou a droždím. Přidejte vejce a špetku soli.
4. Těsto vypracujte do hladka a nechte ho na teplém místě kynout asi hodinu, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
5. Po vykynutí těsto rozdělte na menší kousky a rozválejte na placky. Jednu placku potřete Nutellou nebo jinou oříškovou pomazánkou a přikryjte druhou plackou. Postup opakujte, dokud nevyužijete veškeré těsto.
6. Placky s náplní stohujte na sebe a poté celou hromadu rozřežte na několik trojúhelníkových dílů, které připomínají stromek. Dejte pozor, aby střed zůstal spojen.
7. Trojúhelníkové díly poskládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby tvořily tvar stromečku. Nechte ještě asi 15 minut odpočinout.
8. Předehřejte troubu na 180 °C a stromeček pečte 20-25 minut, nebo dokud není zlatavý.
9. Po upečení nechte stromeček chvíli vychladnout, poté potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.

**Tipy:**

- Pro extra lesk můžete stromeček před pečením potřít rozšlehaným vejcem.
- Pro variaci v chuti můžete do náplně přidat strouhanou kůru z citronu nebo pomeranče.
- Jestliže nemáte rádi Nutellu, můžete použít jakoukoliv jinou pomazánku - třeba jablečný nebo povidlový džem pro tradičnější chuť.
- Ujistěte se, že těsto je dobře prokynuté, to je klíč k nadýchanému a měkkému stromečku.