Šťovíková polévka s podmáslím recept


Šťovíková polévka s podmáslím recept.

Ingredience:
- 500 g šťovíku
- 1 l vývaru (zeleninový nebo kuřecí)
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml podmáslí
- 2 vejce
- sůl a pepř podle chuti
- muškátový oříšek na dochucení

Recept:
1. Šťovík důkladně omyjte a nakrájejte na menší kousky. V případě potřeby odstraňte tvrdší stonky.
2. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku. Za stálého míchání vytvořte světlou jíšku.
3. Postupně přilévejte vývar a stále míchejte, aby se zabránilo tvorbě hrudek.
4. Do hladké směsi vmíchejte nakrájený šťovík. Polévku vařte na mírném ohni asi 5 minut, dokud šťovík nezměkne.
5. Odstavte polévku z ohně a nechte ji mírně vychladnout. Poté vmíchejte podmáslí.
6. Vejce rozšlehejte v misce a pomalu je za stálého míchání vmíchejte do polévky. Tím polévka zhoustne.
7. Polévku opět vraťte na mírný oheň a za stálého míchání ji zahřejte, ale nedovolte, aby znovu začala vřít.
8. Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Tipy:
- Dbejte na to, aby se polévka po přidání podmáslí a vajec nevařila, mohla by se srazit.
- Pro lehčí verzi polévky můžete místo másla použít olivový olej.
- Podávejte s čerstvým chlebem nebo topinkami.