Štola s marcipánem recept.
**Ingredience:**
- 500g hladké mouky
- 200ml mléka
- 100g cukru
- 100g másla
- 2 vejce
- 30g čerstvého droždí
- Špetka soli
- 100g rozinek
- 100g nasekaných mandlí
- 200g marcipánu
- Kůra z 1 citronu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Moučkový cukr na posypání
**Recept:**
1. V míse smíchejte hladkou mouku a špetku soli. V jiné misce rozpusťte droždí v mírně vlažném mléce a přidejte lžíci cukru. Nechjte stát asi 10 minut, dokud směs nezačne pěnit.
2. Do mouky přidejte rozpuštěné máslo, zbytek cukru, vejce, citronovou kůru, vanilkový extrakt, a nakonec přilijte droždí s mlékem. Dobře míchejte, až vznikne hladké těsto. Pokud je těsto příliš suché, můžete přidat trochu mléka. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
3. Mezitím namočte rozinky do teplé vody nebo rumu, aby byly měkčí. Po hodině kynutí těsta přidejte rozinky, nasekané mandle a dobře promíchejte.
4. Marcipán rozdělte na několik dlouhých pramenů. Na pomoučněném povrchu rozválejte těsto na obdélníkový plát, na něj rovnoměrně rozložte prameny marcipánu a těsto pečlivě srolujte.
5. Pečící plech vyložte pečicím papírem a na něj položte srolovanou štolu se švem dolů. Nechejte ještě asi 30 minut kynout. Předehřejte si mezitím troubu na 180°C.
6. Upečte v předehřáté troubě asi 45 minut, dokud štola není zlatavá. Po upečení nechte chvíli vychladnout a pak posypte moučkovým cukrem.
**Tipy:**
- Marcipán můžete před použitím ochutit kůrou z pomeranče nebo několika kapkami rumu pro výraznější chuť.
- Pokud máte rádi, můžete do těsta přidat i nasekané sušené ovoce, jako jsou švestky nebo meruňky.
- Štola chutná nejlépe, když je ještě trochu teplá, ale vynikající je i druhý den, podávaná s máslem nebo marmeládou.