Štědrovečerní rybí polévka recept


Štědrovečerní rybí polévka recept.

Ingredience pro štědrovečerní rybí polévku zahrnují: rybí hlavy a kosti (nejlépe od kapra), cibuli, mrkev, petržel, celer, sůl, celý pepř, bobkový list, hřebíček, vodu, máslo, hladkou mouku a citronovou šťávu.

Recept na přípravu štědrovečerní rybí polévky:

1. Nejprve si připravíme vývar. Na troše oleje zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na kousky nasekané rybí hlavy a kosti. Necháme zpěnit, aby se uvolnily chutě.

2. Přidáme na kousky nakrájenou mrkev, petržel a kousek celeru. Zalijeme vodou tak, aby byly suroviny ponořené. Přidáme sůl, několik celých pepřů, bobkový list a pár hřebíčků.

3. Vše necháme pomalu vařit asi 1,5 hodiny, aby se chutě propojily a vývar nabral na intenzitě.

4. Po uvaření vývar přecedíme, abychom odstranili pevné části. Vývar vrátíme na mírný oheň.

5. V jiném hrnci si na másle připravíme světlou jíšku, na kterou použijeme máslo a hladkou mouku. Musíme dávat pozor, aby se nám jíška nepřipálila.

6. Hotovou jíšku postupně a za stálého míchání přiléváme do horkého vývaru, dokud nedosáhneme požadované konzistence polévky.

7. Polévku ochutíme citronovou šťávou pro zvýraznění chuti a případně dosolíme.

8. Podáváme teplou, ideálně s kousky ryby, které jsme mohli vyjmout před přeceděním vývaru a očistit od kostí.

Tipy pro dokonalou štědrovečerní rybí polévku:

- Pro intenzivnější chuť vývaru můžete přidat i trochu rybího filé, které se během vaření rozpadne a polévce dodá na bohatosti.

- Jemnost polévky zvýrazníte přidáním smetany nebo zakysané smetany, kterou vmícháte do polévky těsně před podáváním.

- Pro zvýraznění chuti můžete použít i trochu bílého vína, které přidáte do vývaru během vaření.

- Aby polévka byla co nejčistší, je důležité vývar po vaření pečlivě přecedit přes jemné síto nebo gázu.

Tato tradiční štědrovečerní rybí polévka je nejen chutná, ale také naplněná vůní a atmosférou Vánoc. Je ideálním začátkem sváteční večeře.