Steak z grilu s rajčatovou salsou recept


Steak z grilu s rajčatovou salsou recept.

Ingredience:

Pro steak:
- 4 steaky (např. hovězí ribeye nebo sirloin)
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Pro rajčatovou salsu:
- 4 zralá rajčata, nakrájená na malé kostičky
- 1 malá červená cibule, jemně nakrájená
- 1 stroužek česneku, jemně nakrájený
- 1 lžíce čerstvého koriandru, jemně nasekaného
- Šťáva z 1 limetky
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Recept:

1. Předehřejte gril na středně vysokou teplotu.

2. Steaky omyjte a osušte papírovými ubrousky. Každý steak potřete olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem.

3. Položte steaky na gril a grilujte je podle tloušťky a vaší preferované stupně propečení. Obvykle to trvá 4 až 5 minut na každou stranu pro medium rare.

4. Mezitím připravte salsu. V míse smíchejte nakrájená rajčata, červenou cibuli, česnek, koriandr a limetkovou šťávu. Ochutnejte a případně přidejte sůl a pepř.

5. Jakmile jsou steaky grilované, nechte je pár minut odpočinout.

6. Podávejte steaky s připravenou rajčatovou salsou na vrchu nebo vedle nich.

Tipy:

- Pro extra chuť steaků můžete přidat trochu česnekového prášku nebo sušeného rozmarýnu do oleje, kterým steak potíráte.
- Rajčatovou salsu můžete ochutit i trochou nakrájeného chilli papričky pro pikantní verzi.
- Nezapomeňte na důležitý krok odpočinku masa po ugrilování, aby šťávy zůstaly uvnitř a maso bylo šťavnatější.
- Pokud máte rádi více ugrilovanou zeleninu, můžete k steaku přidat grilované papriky, cibuli nebo cukety.