Šťavnatá pečeně recept.
Ingredience:
- 1,5 kg masa na pečení (hovězí, vepřové nebo kuřecí)
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 2 stonky celeru
- 500 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
Recept:
1. Předehřejte troubu na 180°C.
2. Maso omyjte a osušte papírovými utěrkami.
3. Ve velké misce smíchejte olivový olej, rozdrcený česnek, sůl, mletý černý pepř, sušený tymián a sušený rozmarýn.
4. Maso důkladně natřete směsí koření.
5. V pekáči rozložte na hrubé kusy nakrájenou mrkev, cibuli a celer. Toto bude základ, na který položíte maso.
6. Na zeleninu položte marinované maso.
7. Přidejte vývar do pekáče, ale snažte se, aby se směs nevylila přímo na maso.
8. Pečeně zakryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě. Čas pečení se liší podle typu a velikosti masa. Obecně platí, že hovězí a vepřové potřebuje asi 2 hodiny, kuře méně.
9. Během posledních 30 minut pečení odstraňte alobal, aby se maso pěkně zazlátnilo.
10. Po dopečení nechejte maso před krájením odpočinout asi 10 minut.
Tipy:
- Pro extra šťavnatou pečeni se snažte maso během pečení několikrát polévat výpekem.
- Odpočinek masa po upečení je klíčový pro to, aby šťáva zůstala uvnitř a maso bylo šťavnaté.
- Před podáváním můžete případně z výpeku a zeleniny připravit omáčku. Stačí směs propasírovat a případně zahustit trochou mouky smíchané s vodou či vínem.
- Pokud máte rádi křupavou kůrku, před pečením můžete maso na několika místech na povrchu naříznout a vložit do nich plátky česneku nebo bylinky.
- Nezapomeňte, že každý typ masa má svou optimální teplotu propečení, kterou lze snadno zjistit pomocí teploměru na maso.