Šťáva citrónová recept.
Ingredience:
- 2 citróny
- 100g cukru (můžete upravit podle chuti)
- 1 l vody (může být část vody nahrazena ledem pro chladnější variantu)
- Volitelně: lístky máty pro ozdobu nebo trochu zázvoru pro pikantnější chuť
Recept:
1. Citróny důkladně umyjeme pod teplou vodou. Následně je rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Můžete použít ruční nebo elektrický odšťavňovač. Snažte se získat co nejvíce šťávy.
2. V malém hrnci zahřejte půl litru vody spolu s cukrem. Míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Tímto vytvoříte jednoduchý sirup, který osladí vaši citronovou šťávu bez nežádoucích cukrových krystalů.
3. Vychladlý cukrový sirup smíchejte se šťávou z citrónů a přilijte zbytek vody. Pokud preferujete studenou šťávu, použijte místo části vody led.
4. Šťávu podle potřeby dochutíme – můžeme přidat více cukru, pokud je příliš kyselá, nebo vice versa, přidat více vody, pokud je moc sladká.
5. Nalijte do sklenic a ozdobte lístky máty nebo plátky citrónu. Pro extra osvěžení přidejte pár kostek ledu.
Tipy:
- Pro intenzivnější chuť můžete přidat do šťávy kůru z jednoho citrónu. Pouze se ujistěte, že je dobře umytá a použijte jen žlutou část, bílá část může být hořká.
- Pokud hledáte zdravější variantu, cukr můžete částečně nebo úplně nahradit medem, agávovým sirupem nebo jiným přírodním sladidlem. Pamatujte, že tyto alternativy mohou mírně ovlivnit konečnou chuť nápoje.
- Přidáním špetky soli zvýrazníte chuť a dodáte nápoji zajímavý twist.
- Citronová šťáva je výborná nejen samotná, ale skvěle se hodí i jako základ pro limonády, koktejly nebo jako ochucená voda.
- Uchovávejte v chladu a spotřebujte nejlépe do 2-3 dnů pro zachování nejlepší chuti a svěžesti.